Salt - et stykke danmarkshistorie fortalt på 90 minutter
Vurdering:
Samlet vurdering:
Salt - et stykke danmarkshistorie fortalt på 90 minutter på Aalborg teater
I 1893 skete en national katastrofe – rædselsnatten – ud for Harboøre, hvor 26 fiskere omkom under en voldsom storm.
Kl. er 19.30 på Aalborg teater, mens publikum er på vej ind på lille scene, er en båd med syngende fiskerne på vej ud over brændingen. Datteren Karen råber inde fra stranden ”Far, du har glemt din madpakke”, men det han hører han ikke, for det er blæst op til kraftig storm og katastrofen gentager sig endnu engang på lille scene denne aften.
Journalisten Frederik tager til Harboøre for at dække katastrofen og begravelsen. Ved ankomsten til Harboøre oplever han, at der er langt fra København til Harboøre både fysisk og åndeligt. Det hvide, kulturelt dannede og moderne København matcher på ingen måde det salte, mørke og traditionsbundne Vestjylland, hvor troen – repræsenteret af den frygtindgydende og fordømmende pastor Mols – er deres faste holdepunkt, og hvorfra deres verden starter og slutter.
”Vi holder jeres hjerter, men vi skåner jer ikke, vi fortæller jer alt det, vi ved” tordner Pastor Mols ud over menigheden under begravelsen. For en som kommer ”ude fra”, som Frederik jo gør, opleves det meget voldsomt og undertrykkende. Men Frederik bliver klogere, jo tættere han kommer på menigheden og sammenhold i deres barske hverdag.
De 6 skuespillere gør det virkelig godt, særlig karakteren som Pastor Mols, hvis kulde og vrede rækker helt ud over scenekanten.
Scenografien er fantastisk, den er enkel, inspirerende og fyldt med visuelle effekter – et langt reb udgør konturen af en båd, en kiste opløses til en port og bænke i kirken, en kjole trækkes ud og forvandles til et bølgende hav. Med lyd og kropssprog visualiseres søgang, en togtur og en stormen af spillerne.
Publikum er placeret rundt om scenen, bagtæppet er flyttet ned på gulvet i form af transparente billeder, lys og skygger, som kastes ned over scenen, med stor effekt og hvor lyset og mørket repræsenterer de to perspektiver – det lyse København og det mørke Harboøre.
Flot forestilling, godt fortalt og visuelt inspirerende – se den før din nabo