5. oktober 2012
En fortælling om Køn, Kærlighed og København
KAN OPLEVES PÅ FOLKETEATRET I KØBENHAVN
Året er 1898. Det moderne gennembrud har for længst sat gang i en rasende debat om kønsroller, kvindefrigørelse, og ikke mindst, seksualiteten.
Herman Bang indfinder sig til prøvestart på Folketeatret, for at iscenesætte sin veninde og yndlingselev, Betty Nansen, i August Strindbergs skandale-drama ”Frøken Julie”. Til Betty Nansens store fortrydelse skal det mandlige hovedparti spilles af den unge og talentløse, men højest attraktive skuespiller, Fritz Boesen, til hvem Bang nærer en dyb og uindfriet kærlighed.
Spændingerne er voldsomme. Betty Nansens vaklende ægteskab med Peter Nansen, har skabt en hungrende kvinde, og det står hurtigt klart, at kunsten må vige for egoismen, kærligheden og begæret. Situationen tilspidses, da den fremadstormende forfatterspire Johannes V. Jensen indfinder sig. Uanmeldt, kampklar, og tilsyneladende uden andre hensigter, end at belure Herman Bang, og hans flamboyante uvaner. Alle er til fals, mens absinten tømmes i rå mængder. De unge kunstnere vogter og udnytter hinanden, mens Bang kæmper en ensom flerfrontskrig for sin ulykkelige kærlighed.
”Bang og Betty” er en stor og smertefuld fortælling om det venskab og uvenskab som knyttede Herman Bang og Betty Nansen sammen i over femten år. Om to mennesker der stillede så store krav til kunsten og kærligheden, at kun disse to, kunne rumme hinanden.
Folketeatret har bedt den reumertvindende dramatiker, Jakob Weis, om at skrive dette drama her i 100 året for Herman Bangs død.
Med ”Bang og Betty ” fortsætter Folketeatret de portrætter om litterære personligheder, der har formet vores litteratur og præget vores holdninger. ”Bang og Betty” en historie om kønslig selvforståelse, oprigtighed og værdighed – og ikke mindst den tolerance, som vi nogle gange bliver nødt til at søge et andet sted, end der, hvor vi behøver den mest